Exercițiul Internațional Codrii 2011

Drumurile se zguduiau de atîta agitație, Mașinile și elicopterele care survolau zona creeau impresia unui război. Săptămîna trecută, a avut loc un eveniment important pentru Republica Moldova. În regiunea Costești, Ialoveni, s-a desfășurat Exercițiul Internațional Codrii 2011. Evenimentul a fost supravegheat de către Ministerul Afacerilor Interne și s-a încununat cu succes.
           Pînă la Costești, te duce un drum de vreo 15 km, asfaltat exact cum se cuvine. Dacă ai un autoturism bun, ajungi într-un sfert de oră. Anume aici, la Complexul Turistic Costești, a fost găzduit exercițiul. Fiind o misiune NATO, la el au participat aprx. 35 de țări. Zeci de morți, sute de răniți, blocuri dărîmate, elicoptere prăbușite, trenuri arse, sunt doar cîteva crîmpeie din întregul tablou simulat ce s-a  realizat în timpul misiunii."Ne simtim parca suntem in razboi, spun localnicii" care timp de vreo 4 zile auzeau doar sirene, avertizări și elicoptere. Potrivit  Serviciului de Presă al Ministrului de Interne, drept punctul de plecare, l-a constituit un cutremur cu magnitudinea de 7.5 pe scara Rihter, cu epicentrul în Munții Vrancei. În urma acestuia, echipe de salvatori atît naționale cît și internaționale, aveau să lichideze consecințele. Pe lîngă echipele de salvatori, capabile să acționeze în stare de urgență, la operațiune au mai fost prezenți 40 de observatori care au monitorizat exercițiile. Jack Gaenes- observator SUA, a menționat, că este exact ceea ce aștepta, și că este absolut convins de succesul acestei operațiuni. Conform scenariului, exercițiul s-a desfășurat în cinci locații ale R.M. Prima locație fiind accidentul feroviar de la Strășeni, unde echipele naționale împreună cu cele din Macedonia, Kazahstan, Israel, Armenia, Estonia etc., au intervenit pentru a salva oamenii. Cea de-a doua locație este spitalul de la Ciocana, unde a avut loc un incendiu, în urma căruia trei persoane au decedat, iar altele 3 au fost rănite. Satul Vatra, a fost cea de-a treia locație unde s-a ridicat nivelul de apă, din bazinul  Ghidighici. În această misiune au fost solicitați, doi medici, șapte scafandri și un specialist în substanțe radiologice. Cea de-a patra locație, a constituit-o o școală din satul Cigîrleni, care în urma prăbușirii a făcut cca 12 victime. Un bloc de locuit din regiunea Dănceni, a fost ce de-a cincea locație, unde au fost solicitate șase echipe de salvare plus 4 grupe de salvatori cu echipaj greu. La eveniment a fost prezent și Ministrul moldovean de Interne, Alexei Roibu, potrivit căruia, scopul acestui exercițiu este de a avea un sistem modern de securitate, care să corespundă atît provocărilor realității, cît și posibilității statului. Menționăm că Exercițiul Internațional Codrii 2011, permite țărilor partenere NATO, de a practica mecanismele de răspuns la dezastre și a capacităților de cooperare în caz de situații excepționale.
        Nu au lipsit de la eveniment nici jurnaliștii, care oră de oră se aflau în vîltoarea evenimentelor, deși era o misiune simulată, aceștia și-au făcut bine treaba, transmițînd din clipă în clipă detalii de la fața locului. Sunt o echipă bună, cu multe capacități și în fața unui dezastru vor răspunde adecvat,, a menționat membrul Distaff-ului pentru presă Irina Stanciugelu.
        Amintim că Exercițiul Internațional Codrii 201, s-a desfășurat în perioada 27august-02 septembrie 2011, în regiunea Ialoveni. 
Mai multe detalii pe  www.pompierul.md

Comentarii

  1. Profesionalismul cere experiență, iar acest exercițiu a fost un bun prilej pentru noi - jurnaliștii în formare să ”furăm” câteva secrete pentru viitoarea profesie.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare